Experții au folosit modele computerizate pentru a stabili care este cel mai bun loc din casă în care să te ascunzi, în cazul unui atac nuclear.
Războiul ruso-ucrainean ne-a oferit „ocazia” de a vorbi despre un scenariu nuclear, mai ales în situația în care Vladimir Putin ar deține o nouă armă capabilă să declanșeze „tsunamiuri nucleare”.
Torpilele nucleare Poseidon pot genera unde radioactive, iar armele respective au fost denumite „inumane” și „terifiante”.
Cercetătorii ciprioți au folosit modele pentru a stabili impactul furtunilor nucleare asupra corpului uman și clădirilor, în general, folosite ca adăposturi.
Pericolul principal este generat de structurile care se comportă, inițial și pentru scurt timp, ca un adevărat „tunel” pentru vânturile nucleare puternice.
Potrivit cercetătorilor, zonele proxime din jurul zonelor afectate nuclear se împart în trei categorii: Zona de Distrugere Maximă, Zona de Distrugere Moderată și Zona de Distrugere Ușoară.
Studiul s-a concentrat asupra MDZ (Zona de Distrugere Moderată), unde radiațiile persistă, dar se poate supraviețui. „Pericolul principal pentru oameni este vântul nuclear, care intră cu putere prin ferestre”, arată studiul, citat de dailystar.co.uk.
„În plus, propagarea undelor nucleare va interacționa cu pereții, colțurile, ușile și obstacolele din casă. Aceste interacțiuni vor genera presiuni mai mari și efecte de tunelling, vor crește riscul expunerii”.
Dimitris Drikakis, profesor la Universitatea din Nicosia, unul dintre autorii studiului, a declarat, pentru Motherboard: „Dacă oamenii văd explozia de departe, atunci trebuie să se adăpostească urgent. Dacă sunt la geam, trebuie să fugă în interiorul clădirii, să se adăpostească într-o cameră fără deschidere la exterior sau în colțurile camerelor, coridoarelor”.
Fostul director al CIA David Petraeus a avertizat că NATO va distruge trupele Rusiei din Ucraina și va elimina flota din Marea Neagră dacă Vladimir Putin folosește arme nucleare, iar radiațiile ar putea ajunge în țările Alianței.